Studi osservazionali, non randomizzati...marea di fattori
confondenti ("cause products that contain emulsifiers often
contain a multitude of other ingredients, disentangling the
effects of each compound is challenging.").
In altre parole spesso nei prodotti ultraprocessati ci sono
anche emulsionanti. (“With that said, existing evidence
shows that a diet rich in the types of foods that contain
emulsifiers, which have typically been heavily processed, is
linked to poorer health outcomes. So, cutting down on these
foods is likely a healthy choice.”).
Sarebbe stato utile scrivere che nello studio specifico la
lecitine non sono state associata al rischio di sviluppare
diabete tipo 2.
Mentre vengono sollevati dubbi sui polifosfati. Ma i fosfati
naturali sono presenti in diversi cibi. Per cui "In this
study, it appears that the main source of added phosphates
are cakes and it is not difficult to assume that it may be
rather intake of high fat high sugar foods (like cakes) that
are associated with an increased diabetes risk and not the
additives.".
Consiglio caldamente di leggere il link a 'expert reaction
to study looking at emulsifiers and type 2 diabetes '
incorporato nell'articolo di ADUC.
E tutti i vari nutraceutici ed integratori che spesso
hanno emulsionanti nella pillolina?...